Virgo clarissima eli tunnelmia yleisen seppeleensitojan valintapäivältä

by annahyodynmaa

Floran päivä 13.5. käynnistyi yleisen seppeleensitojan kosinnalla.

Floran päivä valkeni lähes epätodellisen aurinkoisena ja lämpimänä lumisateisen toukokuisen viikon jälkeen – liekö se sitten osa yleisen seppeleensitojan keväistä taikaa vai säänhaltijoiden heltymistä Pekka Poudan tragikoomisten sääennustusten edessä. Osallistujilleen Floran päivä tarjosi aurinkoisen kevätpäivän lisäksi ensimmäisen kosketuksen promootioon ja kanssajuhlijoihin.

Päivä alkoi maisteripromovendien kokoontumisella Kumpulan kampuksella, jossa promootioperinteiden mukaisesti ja luontevasti latinaksi valittiin promootion yleinen seppeleensitoja. Applaudimus, applaudimus, applaudimus! raikui Ilmatieteen laitoksella, ja niin oli yleinen seppeleensitoja valittuna. Kosioretki Kumpulan kartanolle tuotti toivotun lopputuloksen, kun akatemiaprofessori Timo Vesalan tytär, Alppilan lukion abiturientti Jemina Kauristie suostui ilman suurta taivuttelua yleiseksi seppeleensitojaksi promootiolle. Kukkien ja serenadin saattelemana uusi uljas yleinen seppeleensitoja esiteltiin promootioväelle kartanon pihamaalla.

Promootion gratista Mari esittelee vasta valittua yleistä seppeleensitojaa Jemina Kauristietä promootioväelle.

Yleisen seppeleensitojan valitseminen on promootioperinteen suomalainen erikoisuus. Maisteripromootioille on valittu yleinen seppeleensitoja vuoden 1832 filosofisen tiedekunnan promootiosta lähtien, jolloin valinta kohdistui historian professori I. H. Avellanin tyttäreen Ida Avellaniin. Yleinen seppeleensitoja on yleensä yliopiston professorin lapsi, mutta yleisenä seppeleensitojana on nähty myös valtiomiesten jälkikasvua kuten C. G. E. Mannerheimin tytär ja Urho Kekkosen pojantytär.

Tämänkertaisen valinnan taustaa avaa promootion gratista Mari Lehtoruusu.  –Yleisen seppeleensitojan valinnalla halutaan perinteisesti kunnioittaa hänen vanhempaansa. Timo Vesala on yliopistoyhteisön rakentaja, jonka opiskelijat tuntevat helposti lähestyttävänä ja mukavana opettajana, Mari kertoo. Promootion ensikertalainen meteorologian professori Vesala itse on hyvin otettu valinnastaan, koska se on tunnustus nimenomaan opiskelijayhteisöltä.

Yleisen seppeleensitojan valinnalla halutaan kunnioittaa hänen vanhempaansa. Tänä keväänä kunnian saa meteorologian professori Timo Vesala, jonka tutkimus käsittelee kasvihuonekaasujen kiertokulkua.

Kevään yleinen seppeleensitoja puolestaan kertoo aluksi olleensa hieman hämmentynyt promovendien pyynnöstä. – En tiennyt mikä on promootio, saatika mitä tarkoittaa yleinen seppeleensitoja. Olin kuitenkin innoissani heti kun isäni selvensi minulle hieman mistä on kyse, Jemina kertoo. Uusi seppeleensitoja kertoo valmistautuvansa tehtäväänsä lukemalla kirjoja edellisistä promootioista ja kysymällä neuvoa edeltäjältään. – Valmistautumiseen kuuluvat myös tanssitreenit ja puheen kirjoittaminen, Jemina vielä lisää. Yleinen seppeleensitoja osallistuu promootiotanssiaisissa niin maisterifranseesiin kuin kutsuvieraspoloneesiin.

Mitä muuta yleinen seppeleensitoja tanssin lisäksi sitten tekee promootiossa? Symbolinen rooli on edustaa kevättä, nuoruutta ja uskoa tulevaisuuteen. Vaikka osa on nykyisin ennen kaikkea seremoniallinen, on yleisen seppeleensitojan tehtävänä kuitenkin edelleen muun muassa maisterinseppeleiden valmistuksen valvominen ja siinä opastaminen yhdessä edellisten yleisten seppeleensitojien kanssa. Floran päivän lisäksi yleistä seppeleensitojaa kunnioitetaan promootioretkellä, jonka purjehdus on perinteisesti järjestetty kiitokseksi yleiselle seppeleensitojalle. Yleisen seppeleensitojan valinta on tärkeä osa promootioperinteen jatkuvuutta, sillä hän kantaa arvoa koko loppuelämänsä ja pääsee osallistumaan tuleviin promootioihin toivottuna kunniavieraana.

Promovendit ja muu promootioväki kokoontui ensimmäistä kertaa yhteen Floran päivänä yleisen seppeleensitojan esittelyssä Kumpulan kartanolla.

Promootion esiseppeleensitojaiset keskiviikkona 24.5. Ostrobotnialla ja seppeleensitojaiset torstaina 25.5. Casa Academicalla.

Teksti Anna Hyödynmaa / Kuvat Sam Weckman