Tiedettä, taidetta, vaikuttamista – promootion kunniatohtoreista

by Helen Metsä
Tiedettä, taidetta, vaikuttamista – promootion kunniatohtoreista
Kuva: Filosofisen tiedekunnan promootio 2014/Mikko Virta

Filosofisen tiedekunnan kevään promootiossa vihitään nuorten maistereiden ja tohtoreiden sekä riemumaistereiden ja -tohtoreiden ohella myös 13 kunniatohtoria. Nämä omilla tieteenaloillaan ja kulttuuri- sekä yhteiskunnallisessa elämässä ansioituneet henkilöt ovat keskeinen osa tiedekunnan promootiota ja sen historiaa. Ensimmäiset kunniatohtorit vihittiin yliopiston 200-vuotisjuhlavuonna 1840.

Kunniatohtoreiksi on promootiovuosien saatossa vihitty lukuisia ansioituneita professoreita ja tieteentekijöitä, mutta myös taiteilijoita ja muilla tavoilla merkittäviä henkilöitä, joiden ansioita tiedekunta on yliopiston korkeimmalla mahdollisella kunnianosoiteuksella, kunniatohtorin arvolla halunnut kunnioittaa. Suomalaisten kunniatohtoreiden joukkoon lukeutuvat esimerkiksi tasavallan presidentit Mauno Koivisto ja Tarja Halonen sekä merkittävistä kulttuurialan edustajista viimeisin, vuonna 2014 kunniatohtoriksi vihitty M.A. Numminen. Kunniatohtorin arvon on saanut myös liuta muita merkittäviä suomalaistaiteilijoita, kuten Akseli Gallen-Kallela, Jean Sibelius ja Kaija Saariaho.

Kunniatohtorit ovat perinteisesti olleet myös hyvin kansainvälinen joukko, ja he ovat saapuneet juhlimaan promootiota ympäri maailmaa. Ulkomaisille kunniatohtoreille filosofisen tiedekunnan kunniatohtorin arvo on yleensä suuri kunnia, ja osallistuminen pitkää historiaa kantaviin promootiojuhlallisuuksiin ainutlaatuinen kokemus. Kunniatohtorit tuovat läsnäolollaan muistutuksen siitä, mitä tieteellä, taidolla ja yhteiskunnallisella vaikuttamisella voidaan parhaimmillaan saavuttaa, ja mitä kansainvälinen yhteistyö Helsingin yliopistolle merkitsee.

Kevään 2017 filosofisen tiedekunnan kunniatohtorit julkistetaan 7.3. yliopiston pienessä juhlasalissa klo 17−18 järjestettävässä tilaisuudessa. Tämänkin vuoden promootion kunniatohtoreiden joukossa on kiehtovia ajattelijoita, menestyneitä tiedemiehiä ja suuria yhteiskunnallisia vaikuttajia. Menestyksensä ja ansioidensa ohella he ovat kaikki myös mahtavia persoonia ja ovat jokainen olleet erittäin otettuja heille osoitetusta kunniasta. Odotamme innolla tapaavamme heidät toukokuussa Helsingissä.

 

Uudet kunniatohtorit julkistetaan 7.3. klo 17.30 täällä.

Kunniatohtoreiden julkistustilaisuuteen voi ilmoittautua täällä.

Julkistustilaisuutta on mahdollista seurata myös suorana verkkolähetyksenä.