Välkommen till blogg för promotionskommittén!

Välkommen till blogg för promotionskommittén!
Filosofisen tiedekunnan promootio 2017 - keväisten toivojen riemujuhla

Jag heter Mari och fungerar som gratista, det vill säga kommitténs orförande. I den här bloggtexten berättar jag litet om mitt förhållande till promotionen och vad kommittén redan har  gjort.

Jag föralskade mig i promotionstraditionen när jag var gulis och besökte Helsingfors universitetsmuseum. Jag minns tydlig en vacker dräkt för den allmänna kransbinderskan som stått i en blygsam vitrin under kejsarpoträttets allvarliga blickar. Klänningens silke hade redan gulnat och lakergransen brevid blivit skör. Dom utstrålade nostalgi och viskade berättelser om eleganta och glada fester fylld med skålar för våren, vetenskapen och utbildningen.

För mig är promotionens förtjusning mest nostalgi och eskapism till det imaginära förflutna. Festen har sina rötter i årer 1463, när promotion firades första gång i akademin grundad i Åbo. Bara få festerna ar lika långt tradition som promotionen. Typiskt ordnas promotion varje tredje eller fjärde år när den tidigare promotionen har varit för 50 eller 100 år sen. Nästa promotionenen är avvikande för vår “jubelpromotion” firades år 1757.

Mer erfarenhet om promotionen fick jag år 2014, när en av mina kompisar frågade mig till hans kransbindare. Givetvis kunde jag inte säga nej där till även om det innebar att jag med kort varsel måste jaga en vit klänning. Jag var närvös och rädd för at festen skulle vara allt för formell och att min gräddvitta klänning skulle fördömas. Men nej! Allt var härligt, avslappnat och roligt. Många av mina vänner var med och jag fick även nya kompisar.

De vad då jag bestämde mig för att vara med i promotionskommittén!

Kommittén formader i våras och vi har redan börjat ordna nästa promotionen för er, våra kära promovender! Hittills har vi bokat lokaler för oliga festligheter, planerat grafiskt design, beslutet om konst och blivit inspirerade av promotionen tillsammans. Till exempel ska vi ha promotionsmiddag i Finlandia-huset.

Kommitténs verksamhet kan du flölja med här i bloggen och på some. Hoppas att du ska också bli förtjust i promotionen och att vi ses på festen nästä vår!