Vuoden 2017 promootiotaide esittelee historiallista runoutta, nykyrunoutta sekä urbaania kuvitustaidetta

by Suvi
Vuoden 2017 promootiotaide esittelee historiallista runoutta, nykyrunoutta sekä urbaania kuvitustaidetta

Promootioperinteisiin kuuluu olennaisena osana promootiorunot ja -taide. Promootiorunoja on kuultu vuoden 1643 ensimmäisestä promootiosta lähtien, ja tuolloin kaunopuheisuuden professorin tehtäviin kuului laatia runoja akatemian juhlallisuuksiin. Lisäksi puheitakin pidettiin runomuodossa. Noin 250 vuoden ajan promootiorunoja on tilattu promovendien arvostamilta taiteilijoilta, ja runojen tarkoituksena on tervehtiä valmistuneita promovendeja. Sekä suomenkielinen että ruotsinkielinen promootioruno esitetään promootiopäivällisillä Finlandia-talolla 26.5.2017. Promootioon on tilattu vuosisatojen aikana myös monenlaista muuta taidetta, kuten kantaatteja, juhlamarsseja, teatteriesityksiä sekä grafiikkaa. Tänä vuonna muistotaide edustaa erittäin modernia ja urbaania tyyliä.

Suomenkielinen runo

Vuoden 2017 filosofisen tiedekunnan promootion suomenkielisen promootiorunon laatii ja esittää kirjailija, runoilija ja tutkija Matti Kangaskoski (s. 1983). Ensimmäisen runoteoksensa, Tältä sinusta nyt tuntuu, Kangaskoski julkaisi vuonna 2012, ja teos toi hänelle Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkuuden. Kangaskosken vuonna 2014 ilmestynyt esikoisromaani Sydänmarssi oli puolestaan ehdolla Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran proosapalkinnon saajaksi. Lisäksi hän on kirjoittanut eri lehtiin muun muassa runoja, kritiikkejä sekä esseitä. Vuoden 2017 helmikuussa Matti Kangaskoski julkaisi toisen runoteoksensa Pääkalloneuvottelut, ja myöhemmin tänä vuonna hän väittelee filosofian tohtoriksi yleisestä kirjallisuustieteestä Helsingin yliopistosta ja Justus-Liebig-Universität Giessenistä.

Ruotsinkielinen runo

Ruotsinkielisenä runona vuoden 2017 promootiossa esitetään uudelleen vuoden 1757 promootion promovendeille nimimerkki C. B. :n kirjoittama runo Liksåsom molnen glants af Solens strålar brar. Nimimerkki C. B. saattaa tarkoittaa taiteilijanimeä Christendomens Bröder, Kristikunnan veli, joka kirjoitti runoja 1700-luvun Ruotsissa. Täyttä varmuutta runon kirjoittajasta ei ole ja totuus kätkeytyy historian hämäriin. Vuoden 2017 promootiolla ei ole omaa edeltävää tasavuosipromootiotaan 50 tai 100 vuoden päässä menneisyydessä, joten juhlavuoden promootio on oiva tilaisuus muistaa ja nostaa jälleen esiin varhaisempia Kuninkaallisen Turun Akatemian ajan promootioita, tässä tapauksessa 260 vuoden takaista promootiota. Vuoden 1757 promootiorunon esittäjäksi promootiotoimikunta valitsi laulaja, säveltäjä ja sanoittaja Emma Salokosken (s. 1976), joka on tullut tunnetuksi mm. Emma Salokoski Ensemblestä ja Quintessencestä. Emma Salokoski Ensemblen albumilevy Kaksi mannerta nousi vuonna 2005 Suomen albumilistan neljänneksi myydyimmäksi levyksi. Sittemmin yhtyeeltä ovat ilmestyneet suositut albumit Veden alla (2008) ja Valoa pimeään (2012). Tuoreimman albuminsa Kiellettyjä asioita (2015) Salokoski julkaisi sooloartistina. Salokoski on uransa aikana julkaissut monia kappaleita ja levyjä bändiensä kanssa, minkä lisäksi hän on myös kirjoittanut kappaleita muille yhtyeille.

Promootion muistotaide

Muistotaide vuoden 2017 filosofisen tiedekunnan promootioon tilataan palkitulta turkulaiselta sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Mika Lietzéniltä (s. 1974). Muistotaide koristaa tänä vuonna kätevää ja ekologista kangaskassia sekä julistetta. Lietzén tunnetaan erityisesti taidokkaasta ligne claire -tekniikastaan ja sarjakuvanovellikokoelmistaan. Hänet on palkittu pääpalkinnolla mm. Kemin pohjoismaisessa sarjakuvakilpailussa vuonna 2000 sekä Egmont Kustannuksen Sarjis 2004 -kilpailussa.

Lietzénin teoksia on nähtävissä hänen kotisivuillaan.

Teksti: Jarna Hietanen, Pasi Pykälistö ja Suvi Valsta
Matti Kangaskosken kuva: Heini Lehväslaiho (lähde)
Emma Salokosken kuva: Viivi Huuska (lähde)