Ohjelma

Ohjelma
Kuva: Jussi P. Aalto
Promootion päätapahtumat keskittyvät kolmen päivän ajalle torstaista 25.5. lauantaihin 27.5. Nämä päivät ovat hyvin intensiivisiä. Niihin mahtuu monta erityyppistä tilaisuutta sekä lukematon määrä tunteita ja tunnelmia. Promootion alkutahdit eletään todeksi kuitenkin jo Floran päivänä 13. toukokuuta, jolloin promovendit ensimmäisen kerran kokoontuvat yhteen. Promootioon myös valmistaudutaan perusteellisesti muun muassa promovendeille huhtikuussa pidettävässä tiedotustilaisuudessa ja useissa tanssiharjoituksissa.
Vuoden 2019 promootion ohjelma ja aikataulu löytyvät osoitteesta https://fil-promootio2019.helsinki.fi/ohjelma/

Ennen promootiota

 • Tiedotustilaisuus 18.4.
  Kaikille avoimessa tiedotustilaisuudessa 18.4. klo 18.00 käydään läpi promootion ohjelma ja muita käytännön asioita. Yleisöllä on myös mahdollisuus esittää kysymyksiä promootiotoimikunnalle. Tilaisuus pidetään päärakennuksen suuressa juhlasalissa (Unioninkatu 34, käynti Senaatintorin puolelta).
 • Tanssiharjoitukset 19.4. - 22.5.
  Ennen promootiota järjestetään tanssiharjoituksia promootiotanssiaisia varten. Harjoitukset koskevat erityisesti niitä maisteripromovendeja (ja heidän seuralaisiaan), jotka haluavat osallistua maisterifranseesiin. Franseesi on 8-osainen kuviotanssi, joka esitetään tanssiaisissa. Lisäksi järjestetään yleiset tanssiharjoitukset niille, jotka eivät osallistu franseesiin. Harjoitukset alkavat huhtikuussa ja niiden tarkemmat ajat löytyvät alta. Harjoituksiin on sitouduttava.
  YLEISET TANSSIHARJOITUKSET
  Paikka: Kumpulan Unisportin liikuntakeskus, Palloiluhallin C-lohko (Väinö Auerin katu 11, Helsinki)
  ti 9.5. klo 18.00-20.00
  ti 16.5. klo 18.00-20.00
  MAISTERIFRANSEESIN HARJOITUKSET (pakolliset franseesiin osallistuville)
  Paikka: Helsingin Saksalainen koulu, liikuntasali (Malminkatu 14, Helsinki)
  (HUOM! maisterifranseesin osallistujat eivät osallistu yleisiin tanssiharjoituksiin vaan he harjoittelevat vanhoja tansseja maisterifranseesiharjoitusten yhteydessä)
  ke 19.4. klo 17.00-20.00
  ke 26.4. klo 17.00-19.00
  to 27.4. klo 17.00-19.00
  ke 3.5. klo 17.00-19.00
  to 4.5. klo 17.00-19.00
  ke 10.5. klo 17.00-19.00
  to 11.5. klo 17.00-19.00
  to 18.5. klo 17.00-19.00
  pe 19.5. klo 17.00-19.00 (peruttu)
  KENRAALIHARJOITUS
  (kutsuvieras- ja tohtoripoloneesien harjoittelu, maisterifranseesin kenraaliharjoitus, vanhojen tanssien kenraaliharjoitus)
  Paikka: Vanha ylioppilastalo (Mannerheimintie 3, Helsinki)
  ma 22.5. klo 17-21
  Aikataulu:
  klo 17.15-18.30 Maisterifranseesin kenraali
  klo 18.30-19.30 Kutsuvieras- ja tohtoripoloneesin harjoittelu
  klo 19.30-20.30 Vanhojen tanssien kenraali
 • Promootiomatrikkelin tarkastus 10. - 28.4.
  Promootiotoimikunta kokoaa promovendien henkilötiedoista promootiomatrikkelin, jonka oikolukuvedos on nähtävillä ja tarkistettavissa promootiokansliassa 10. – 28.4.
 • Esiseppeleensitojaiset 24.5.
  Ennen varsinaisia promootiotapahtumia pidetään esiseppeleensitojaiset, jossa ilman seppeleensitojaa osallistuvat maisteripromovendit pääsevät valmistamaan laakeriseppeleensä yleisen seppeleensitojan ja promootiotoimikunnan avustuksella.
  Esiseppeleensitojaiset pidetään Ostrobotnian osakuntakerroksessa Töölönkatu 3, 5. krs) klo 16–21. Yhden seppeleen valmistukseen kannattaa varata aikaa noin kaksi tuntia. Esiseppeleensitojaisiin voi ilmoittautua erillisellä lomakkeella.

Floran päivä, lauantai 13.5.

Floran päivä on iloinen ja kepeä kevään juhlapäivä, jona maisteripromovendit kokoontuvat aamulla valitsemaan promootiolle yleistä seppeleensitojaa, joka muun muassa valvoo maisterinseppeleiden sitomista. Kun valinta on tehty, lähtevät promovendit kulkueena kosioretkelle. Oletetusti valinnan kohde vastaa kosintaan myöntävästi, minkä jälkeen kulkue tuo yleisen seppeleensitojan mukanaan esiteltäväksi kaikille promovendeille.

Päivä jatkuu puistojuhlalla Kumtähden kentällä ja Floran päivän lounaalla hotelli Presidentissä.

 • Maisteripromovendit
  Yleisen seppeleensitojan valintakokous pidetään klo 10:30 Ilmatieteen laitoksella (Erik Palménin aukio 1). Tilan rajallisuuden vuoksi kokoukseen ei valitettavasti oteta vastaan enempää ilmoittautumisia. Kaikki ovat tervetulleita Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan seuraamaan YSS:n esittelyä klo 11:15
 • Kaikki promovendit ja seuralaiset
  Klo 11.15 seppeleensitoja esitellään Kumpulan puutarhassa. Esittelyn jälkeen siirrytään kulkueena Floran päivän puistojuhlaan Kumtähden kentälle. Kentällä kuullaan puheita, lauletaan ylioppilaiden perinteen mukaisesti Maamme-laulu ja kohotetaan malja keväälle.

  Lounaalle ilmoittautuneiden osalta Floran päivä jatkuu klo 13 raitiovaunumatkalla keskustaan ja Floran päivän lounas tarjoillaan hotelli Presidentissä (Eteläinen Rautatiekatu 4).

Seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivä, torstai 25.5.

Promovendit kokoontuvat iltapäivällä promootioaktin harjoitukseen yliopiston päärakennuksen juhlasaliin. Kaikkien promovendien osallistuminen harjoitukseen on välttämätöntä, jotta varsinainen akti kaikkine kuvioineen onnistuu hyvin. Promovendi ei voi osallistua promootioaktiin, mikäli ei ole mukana harjoituksessa.

Iltaa jatketaan maisterien osalta seppeleensitojaisillallisilla ja tohtoreilla rehtorin vastaanotolla sekä miekanhiojaisillallisilla.

 • Maisteripromovendit
  Klo 16.30 kaikille maisteripromovendeille pakollinen aktiharjoitus alkaa yliopiston päärakennuksella. Sisäänkäynti Aleksanterinkadun puolelta (Aleksanterinkatu 5). Harjoitusta varten kokoonnutaan aulassa juhlasalin edessä. Harjoituksen jälkeen siirrytään linja-autokuljetuksella seppeleensitojaispäivällisille Crowne Plazaan (Mannerheimintie 50).

  Klo 18.30 Seppeleensitojaispäivälliset Crowne Plazassa. Tilaisuus päättyy noin klo 23.
 • Seppeleensitojat (maisteripromovendien ja riemumaisterien seuralaiset)
  Klo 15.00 seppeleensitojaiset alkavat Casa Academicalla (Perhonkatu 6, 2. krs). Mukaan tulee ottaa silmäneula, vahvaa mustaa ompelulankaa, sakset ja halutessaan sormustin. Seppeleensitojattaret ja seppeleensitojat valmistavat kukin maisterinseppeleen kiinnittäen ommellen laakerinlehdet valmiiseen seppelepohjaan eli karkaasiin. Seppeleen valmistuksessa avustavat yleinen seppeleensitoja sekä entiset yleiset seppeleensitojat. Maisterinseppeleen valmistamiseen kuluu aikaa noin kaksi tuntia.

  Seppeleitä ei tule viedä yöksi kotiin, vaan valmis seppele luovutetaan promootioairuille.

  Klo 18 seppeleensitojaisista siirrytään seppeeleensitojaispäivällisille Crowne Plazaan.
 • Tohtoripromovendit
  Klo 15.00 kaikille tohtoripromovendeille pakollinen aktiharjoitus (maisterien harjoituksesta erillinen) alkaa yliopiston päärakennuksella. Sisäänkäynti Aleksanterinkadun puolelta (Aleksanterinkatu 5). Harjoitusta varten kokoonnutaan aulassa juhlasalin edessä. Aktiharjoitukseen tulee ottaa mukaan nimilapulla varustetut tohtorinhattu ja -miekka, jotka jätetään harjoituksissa yöksi juhlasaliin. Hattua ja miekkaa ei siis tule viedä yöksi kotiin!

  Klo 17.00 alkaa rehtorin vastaanotto promootiossa vihittäville kunniatohtoreille, riemutohtoreille ja tohtoreille sekä heidän seuralaisilleen päärakennuksen Lehtisalissa. Vastaanoton jälkeen siirrytään kävellen miekanhiojaispäivällisille ravintola Bankiin (Unioninkatu 20).

  Klo 18.30 miekanhiojaispäivälliset ravintola Bankissa. Tilaisuus päättyy noin klo 23.
 • Miekanhiojat (tohtoripromovendien ja riemutohtorien seuralaiset
  Klo 15.00 alkavaan tohtoripromovendien aktiharjoitukseen ei seuralaisten ole pakko osallistua, mutta he voivat halutessaan seurata harjoitusta yleisöstä käsin.

  Klo 17.00 rehtorin vastaanotto päärakennuksen Lehtisalissa.

  Klo 18.30 miekanhiojaispäivälliset ravintola Bankissa.

Aktipäivä, perjantai 26.5.

Perjantaina koittaa itse päätapahtuma, eli promootioakti. Kyseessä on arvokas ja juhlava seremonia, jossa promovendit saavat akateemisen arvonsa merkit. Kukin nousee vuorollaan parnassolle ja saa promoottorilta tutkintonsa mukaisesti joko seppeleen tai hatun ja miekan.

Aktista jatketaan kulkueena jumalanpalvelukseen Tuomiokirkkoon tai tunnustuksettomaan tilaisuuteen Kansalliskirjastoon. Ilta päättyy promootiopäivällisille Finlandia-talolle rentoutumaan, syömään hyvin ja kuuntelemaan puheita sekä promootiorunoja.

 • Promootioakti
  Klo 08.45 nuoret eli ensimmäistä kertaa promovoitavat maisterit seuralaisineen saapuvat yliopiston päärakennukselle (Aleksanterinkatu 5). Nuoret tohtorit tohtorit seuralaisineen saapuvat klo 09.15. Kutsuvieraat ja omaiset saapuvat klo 09.20. Riemumaisterit ja -tohtorit seuralaisineen saapuvat paikalle klo 09.30.

  Klo 10.00 promootioakti alkaa. On ehdottoman tärkeää, että kaikki saapuvat tilaisuuteen ajoissa.

  Huom! Promootioakti on pitkä tilaisuus, jossa promovendit joutuvat seisomaan useita tunteja. Jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta on olennaista muistaa syödä kunnollinen aamiainen. Puvun piilotaskuun voi myös varata esimerkiksi sokeripaloja. Aktiin ei tarvitse ottaa mitään mukaan. Arvoesineet voi jättää yliopiston aulan vartioituun vaatesäilytykseen. Käsilaukkuja ei käytetä promootioaktissa, jumalanpalveluksessa tai tunnustuksettomassa tilaisuudessa. Ammattilaisvalokuvaajat tallentavat kaikki promootion tapahtumat, joten valokuvaaminen promootioaktissa on kielletty muilta kuin promootion viralliselta valokuvaajalta.
 • Promootiojumalanpalvelus sekä vaihtoehtoinen tunnustukseton tilaisuus
  Klo 14.00 siirrytään yhtenäisenä kulkueena päärakennukselta kohti Tuomiokirkkoa ja Kansalliskirjastoa. Tunnustuksettoman tilaisuuden valitsevat ohjataan kulkueesta Kansalliskirjaston juhlasaliin.

  Klo 15.30 jumalanpalveluksen tai tunnustuksettoman tilaisuuden jälkeen palataan kulkuemuodossa yliopiston päärakennukselle, jossa maistereille ja tohtoreille jaetaan promootiodiplomit ja -matrikkelit, minkä jälkeen osallistujat pääsevät valmistautumaan päivällisille.
 • Promootiopäivälliset
  Klo 17.45 maisterit saapuvat promootiopäivällisille, tohtorit klo 18, riemumaisterit ja -tohtorit sekä kutsuvieraat klo 18.15. Päivälliset pidetään Finlandia-talossa (Mannerheimintie 13 a). Tilaisuus päättyy puoliltaöin.

Retki- ja tanssiaispäivä, lauantai 27.5.

 • Promootioretki
  Klo 10.15 osallistujat saapuvat Kauppatorille Lyypekinlaituriin lähteäkseen promootioretkelle, joka tapahtuu saaristoajeluna perinteisen promootiopurjehduksen hengessä. Oikean aluksen löytää tähystämällä lakkipäisiä airuita ja muita osallistujia. Lyypekinlaituri löytyy Vanhan kauppahallin vierestä. Muistathan ottaa myös oman ylioppilaslakkisi mukaan! Laivat eivät voi odottaa, joten paikalle kannattaa saapua hyvissä ajoin.

  Klo 12 purjehduksen jälkeen siirrytään retkilounaalle Kaivohuoneelle (Iso Puistotie 1). Lounaan ohjelma kestää noin klo 14 asti, minkä jälkeen osallistujat pääsevät valmistautumaan illan tanssiaisiin.
 • Promootiotanssiaiset
  Klo 18 promovendit saapuvat tanssiaisiin Vanhalle ylioppilastalolle (Mannerheimintie 3). Buffet-illallinen tarjotaan juhlatanssien jälkeen noin klo 21. Tilaisuus kestää 02 asti.
 • Yökulkue ja nousevan auringon tervehtiminen
  Klo 02.15 tanssiaisten jälkeen promootioväki suuntaa kulkueena levittämään promootiohenkeä Helsingin keskustaan päätyen lopulta yliopiston päärakennuksen eteen, jossa pidetään puhe nousevalle auringolle auringonnousun aikaan klo 04.16.