Filosofisen tiedekunnan promootiot järjestetään yleensä kolmen tai neljän vuoden välein. Vuoden 2017 promootio on järjestyksessään 97. ja se pidetään 25.–27.5.2017. Promootioon osallistumalla – ja vain siten – maisterit ja tohtorit saavat tiedekunnalta oikeuden käyttää akateemisen arvonsa merkkejä: maisterinseppelettä ja -sormusta tai tohtorinhattua ja -miekkaa.
Filosofisen tiedekunnan muodostavat humanistinen, matemaattis-luonnontieteellinen, bio- ja ympäristötieteellinen, käyttäytymistieteellinen ja farmasian tiedekunta. Filosofisen tiedekunnan promootio on Suomen akateemisista juhlista vanhin, suurin ja kaunein. Sen juuret juontavat aina 1600-luvulle asti, mutta samalla promootio edustaa aina myös omaa aikaansa. Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa tohtoreiden lisäksi myös maisterit voivat osallistua tähän monipäiväiseen juhlaan.
Promootio pyritään järjestämään sellaisena vuonna, jona on kulunut 50 tai 100 vuotta saman tiedekunnan aikaisemmin järjestämästä promootiosta. Viime vuosina promovoitavien suuri määrä on kuitenkin pakottanut promootioiden järjestämistä aiempaa tiheämmin.
Promootiossa yhdistyvät arvokkuus ja riehakkuus, perinteikkyys ja nuorekkuus. Promootio on koko yliopistoyhteisön juhla, jonka lähes tuhannen osallistujan joukossa ovat edustettuina yhtä lailla yliopiston johto, valtiovalta ja yhteiskunnan vaikuttajat, tuoreet maisterit ja tohtorit, riemumaisterit ja -tohtorit sekä airuina toimivat nuoret ylioppilaat.
Promootio on kokemuksena ainutkertainen. Se on upea päätös opiskeluvuosille ja suurenmoinen alku uudelle elämänvaiheelle. Promootio tarjoaa vielä yhden, hyvin ansaitun mahdollisuuden juhlia omien opiskelutovereiden kanssa.
Tarkemmat ohjelmatiedot löytyvät Ohjelma-sivulta, ja niitä päivitetään tietojen varmistuessa talven ja kevään aikana. Tiedot siitä, kuka voi osallistua promootioon sekä osallistumisen kustannukset, löytyvät Osallistuminen-osiosta.
Keväällä 2017 myös Helsingin yliopiston oikeustieteellinen ja teologinen tiedekunta juhlivat tohtoripromootioita. Näiden tapahtumien luonne saattaa kuitenkin poiketa hieman filosofisen tiedekunnan promootiosta, joten yksityiskohdat kannattaa tarkistaa erikseen kyseisiltä promootioilta.