Poloneesi, franseesi, Pas d’Espagne… Promootiojuhlallisuudet huipentuvat tanssin pyörteisiin

by anni
Poloneesi, franseesi, Pas d’Espagne… Promootiojuhlallisuudet huipentuvat tanssin pyörteisiin

Filosofisen tiedekunnan promootiojuhlallisuuksien viimeisenä iltana 27.5. järjestetään perinteiset promootiotanssiaiset Vanhalla ylioppilastalolla. Ilta on tanssin ja musiikin ilottelua höystettynä hyvällä ruualla sekä muutamalla muodollisella ohjelmanumerolla. Tanssiaisiin on mahdollisuus valmistautua etukäteen osallistumaan tanssiharjoituksiin, joissa pääsee harjoittelemaan akateemisten juhlatanssien askeleita, ja lisäksi on mahdollisuus ilmoittautua mukaan näytöstansseihin. Linkki harjoitusaikatauluihin löytyy kirjoituksen lopusta, ja tanssinopettajina toimivat historiallisten tanssien pitkän linjan harrastajat Merli ja Sampo Juustila. Mitä tanssiaisissa sitten olisi tarkoitus tanssia ja mitä näytöstanssit oikein ovat?

Ennen kuin jokainen tanssiaisvieras pääsee tanssiaisiltana antautumaan tanssin pyörteisiin, esitetään perinteiset näytöstanssit. Ensimmäisinä näytöstansseina tanssitaan kutsuvieraspoloneesi sekä tohtoripoloneesi. Tohtoripoloneesin tanssijoiden tulee olla pukeutuneena mustaan, joten tohtorit voivat tanssia poloneesin yhdessä mustiin pukeutuneen seuralaisensa tai toisen tohtorin kanssa. Lisäksi parina voi olla esimerkiksi frakkiin pukeutunut maisteripromovendi, joka on riisunut laakeriseppeleensä tanssin ajaksi. Kutsuvieraat ja tohtorit pääsevät harjoittelemaan poloneeseja ilman ennakkoilmoittautumista tanssien kenraaliharjoituksissa 22.5. Vanhalla ylioppilastalolla.

 

Enemmän harjoituskertoja sen sijaan vaatii maisterien ja heidän seuralaistensa tanssima maisterifranseesi, joka on pitkä, seitsenosainen kuviotanssi. Kuoviotanssin vuorot ovat “Les saluts généraux (tervehdykset)”, “Mesdames et messieurs (hyvät naiset ja herrat)”, “Le moulin (mylly)”, “Cédez les dames (troikka)”, “La file dinde (hanhenmarssi)”, “La galoppe (laukka)” sekä “Les remerciements (kiitokset)”. Maisterifranseesin esittää 24–40 tanssiparia, ja parista toisen osapuolen on oltava pukeutunut mustaan ja toisen valkoiseen asuun. Mikäli halu tanssimaan on kova, mutta paria ei ole, paria voi huhuilla itselleen Facebookissa ryhmässä ”Löydä franseesipari Filosofisen tiedekunnan promootioon 2017”. Maisterifranseesia varten järjestetään yhdeksän harjoituskertaa, joihin sitoutuminen on suositeltavaa, jotta pitkä tanssi saadaan hiottua toimivaksi kokonaisuudeksi. Maisterifranseesiin voi ilmoittautua promootion ilmoittautumislomakkeessa, ja tanssiin osallistuminen antaa varmasti oman lisämausteensa koko promootiokokemukselle.

Myös promootion tanssinopettaja Merli Juustila kannustaa lähtemään mukaan maisterifranseesiin:

”Franseesi on arvokas esitystanssi, jonka tanssiminen on maisteripromovendille ainutlaatuinen kokemus. Franseesi ei ole teknisesti vaikea tanssi, mutta vaatii esitysluonteensa takia useampia harjoituksia. Tanssiharjoituksissa on myös mukava tutustua muihin promovendeihin jo ennen promootiota. Olit sitten tanssinut paljon tai vähän niin franseesi antaa jokaiselle jotain. Moni on tanssinut franseesin lisäksi tasan häävalssin ja pärjännyt silti harjoituksissa hyvin. Kannattaa tulla tanssimaan!”

Näytöstanssien jälkeen kaikki vieraat pääsevät tanssimaan akateemisia tansseja, joista osa on tuttuja lukion vanhoista tansseista sekä akateemisista vuosijuhlista: tanssiaisissa tanssitaan Krakowiak, Mignon, Cicapo, Pompadour, Pas d’Espagne sekä Grande valse. Akateemisia tansseja pääsee harjoittelemaan 9.5. ja 16.5. järjestettävissä, kaikille avoimissa tanssiharjoituksissa, joihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Lisäksi promootion blogissa julkaistaan myöhemmin keväällä tanssinopettajamme Merlin vuoden 2014 promootion blogiin kirjoittama ohjeistus akateemisten tanssien tanssiaskelista. Ohjeistuksen avulla voi harjoitella akateemisia tansseja itsenäisesti kotona.

Tanssien jälkeen tanssiaisissa päästään nauttimaan buffet-illallisesta, ja loppuillasta on luvassa muun muassa kunniakannot, joilla kunnioitetaan promootion kannalta merkittäviä henkilöitä. Tanssiaisilta päättyy kevyempään tanssiosuuteen, jolloin orkesteri soittaa kevyempää tanssimusiikkia ja tanssilattialla on mahdollisuus irrotella oikein kunnolla.

 

Nähdään keväällä promootiotanssiaisissa sekä tanssiharjoituksissa! Lämpimästi tervetuloa!

Kurkkaa tanssiharjoitusten ajat ja paikat

Teksti Jarna Hietanen, kuvat Mikko Virta