UKK

UKK
Kuva: Jussi P. Aalto

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tälle sivulle kerätään promootiotoimikunnalle usein esitettyjä kysymyksiä vastauksineen. Jos et löydä vastausta kysymykseesi, ota yhteyttä promootiotoimikuntaan, fil-promootio@helsinki.fi.


Osallistuminen

 • Mihin mennessä minun pitää palauttaa graduni jotta ehdin mukaan promootioon?
  Tarkista tiedekunnastasi tai laitokseltasi gradujen viimeiset jättöpäivät. Muista tarkistaa myös tutkintotodistuspyynnön jättämisen ajankohta.
 • Jos nyt osallistun promootioon poissaolevana, voinko myöhemmin osallistua siihen uudelleen läsnäolevana?
  Valitettavasti et, jos on kyse samasta tutkinnosta. Akateeminen arvo myönnetään promootiossa vain kerran. Jos osallistut nyt poissaolevana, et voi osallistua uudelleen läsnäolevana.
 • Olen jo kertaalleen osallistunut promootioon ja se oli hauskaa. Voinko osallistua uudelleen?
  Promootioon voi osallistua vain kerran suoritettua tutkintoa kohden. Eli mikäli osallistuit ensimmäiseen promootioosi maisterina ja olet sen jälkeen valmistunut tohtoriksi, voit osallistua promootioon tohtoripromovendina. Akateeminen arvo myönnetään promootiossa vain kerran.
 • Olen valmistunut maisteriksi 1980-luvulla ja tohtoriksi 1990-luvulla enkä ole koskaan osallistunut promootioon. Voinko vielä osallistua ja vihitäänkö minut nyt maisteriksi vai tohtoriksi?
  Voit osallistua, tervetuloa! Promootiossa vihitään korkein suoritettu tutkinto. Jos olet promootioaktiin mennessä suorittanut tohtorin tutkinnon, sinut vihitään tohtoriksi riippumatta siitä, onko sinua aiemmin promovoitu maisteriksi vai ei.
 • Haluaisin osallistua promootioaktin ja aktiharjoituksen lisäksi promootiopäivällisille, mutten muihin promootion tilaisuuksiin. Onko tämä mahdollista?
  Promootioon voi osallistua joko kokonaisuutena 25.–27.5. (ja Floran päivä 13.5.) tai vain perjantain aktiin ja edellisen päivän aktiharjoitukseen. Koska promootio on kolmen päivän mittainen kokonaisuus, osallistumisvaihtoehdot on rajattu edellä mainittuihin.

Ilmoittautuminen

 • Haluaisin promootioon, mutta valmistun vasta kevään 2017 aikana. Mitä teen?
  Promootioon voi ilmoittautua, vaikka ei olekaan vielä ilmoittautumishetkellä valmistunut. Promovendin on toimitettava kopio tutkintotodistuksestaan promootiotoimikunnalle välittömästi valmistumisensa jälkeen. Valmistumisen tulee tapahtua ennen promootioaktia 26.5.2017.
 • Kenet voin valita seuralaisekseni?
  Toimikunta ei aseta rajoituksia seuralaisen valinnalle, ja seuralaisena voi aivan hyvin toimia myös vaikkapa promovendin ystävä tai sukulainen. Emme kuitenkaan suosittele alaikäisen seuralaisen ottamista mukaan.
 • Voiko miekan lainata jostain?
  Yliopistolle on tullut miekkojen lainauspalvelu. Ilmoittautumislomakkeessa voi kertoa halukkuudesta lainata miekka. Lainamiekkoja on rajallinen määrä ja ne jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Miekan voi lainata myös esimerkiksi ystävältä. Miekan hankinnan kanssa kannattaa olla ajoissa. Miekan hankintaan voi tutustua tarkemmin Akateemiset arvomerkit -sivulla.
 • Ovatko promootion tilaisuudet esteettömiä?
  Promootio pyrkii olemaan esteetön tapahtuma. Promootion tilaisuuksia järjestetään kuitenkin lukuisissa eri ympäristöissä sisä- ja ulkotiloissa, joten kannattaa ottaa esteettömyysasioissayhteyttä promootiotoimikuntaan.

Promootion aikana

 • Omaisten paikat promootioaktissa
  Promootioakti järjestetään yliopiston juhlasalissa, jossa paikkoja on tarjolla vain rajallisesti. Tilaisuuteen osallistuu promovendeja seuralaisineen yli 600 henkilöä, minkä lisäksi paikalla on useita satoja kutsuvieraita. Omaisille menevät paikat arvotaan 24.4. Promovendit voivat halutessaan ilmoittautua mukaan omaispaikkojen arvontaan erillisellä lomakkeella, joka tulee saataville lähiaikoina.
 • Miten promootioon pukeudutaan?
  Pukeutumiseen liittyvät säännöt ja ohjeet löytyvät Pukeutumisohjeet-sivulta.
 • Onko valokuvaus ja videointi sallittua promootion aikana?
  Promootiotoimikunta vastaa kaikkien promootiotilaisuuksien ikuistamisesta huolehtimalla valokuvaamisesta. Valokuvien sekä promootiosta tehtävän muistokirjan jakelusta ja myynnistä ilmoitetaan promovendeille promootion jälkeen. Jotta juhlatunnelma säilyisi, valokuvaus ja videointi on ehdottomasti kielletty promootioaktin aikana Juhlasalissa. Promovendien toivotaan kertovan kuvausrajoituksista myös tilaisuuksiin osallistuville seuralaisilleen ja sukulaisilleen.
 • Vakaumukseni takia en halua osallistua promootiojumalanpalvelukseen. Kuinka toimin?
  Jumalanpalveluksen rinnalla järjestetään tunnustukseton tilaisuus. Tarkemmat tiedot tilaisuudesta lähetetään promootioon ilmoittautuneille.
 • Voinko osallistua promootiotanssiaisten tansseihin, vaikka en pääsekään osallistumaan tanssiharjoituksiin?
  Voit, yleisölle tarkoitettuihin tansseihin voi osallistua, vaikka ei olisi käynyt kaikissa tanssiharjoituksissa. Yleisölle tarkoitetut tanssit ovat nk. vanhoja tansseja. Harjoituksiin osallistuminen on pakollista, mikäli aiot osallistua erityisiin esitettäviin tansseihin eli tohtoripoloneesiin ja maisterifranseesiin.
 • Voinko osallistua tohtoripoloneesiin, vaikka minulla ei ole avecia?
  Voit toki. Tohtoripoloneesiin ei tarvitse tiettyä tanssiparia vaan voit napata aveciksi kenet tahansa mustiin pukeutuneen tanssiaisvieraan. Jos poloneesin tanssiparisi on maisteripromovendi, tulee hänen riisua seppeleensä poloneesin ajaksi.
 • Olen maisteripromovendi ja seuralaiseni on tohtoripromovendi. Kumpaan iltatilaisuuteen osallistumme torstaina?
  Seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivälliset järjestetään tällä kertaa erikseen, minkä vuoksi ette valitettavasti voi osallistua samaan tilaisuuteen torstai-iltana. Maisteripromovendit osallistuvat seppeleensitojaispäivällisille ja tohtoripromovendit miekanhiojaispäivällisille.