Oodi promootiolle

by anni
Oodi promootiolle
Promootio päättyy puheeseen nousevalle auringolle. Sain iloisen kunnian pitää tuon puheen vuoden 2014 filosofisen tiedekunnan promootiossa.

Olen osallistunut opiskeluaikanani ja sen jälkeenkin lukuisiin akateemisiin ilonpitoihin, ja epäilemättä voin sanoa: filosofisen tiedekunnan promootio voittaa ne kaikki.

Promootiossa yhdistyy hyvin monta jo itsessään vastuttamattoman ihanaa asiaa: kevät, Helsinki, yliopisto, kuohuviini, ilo saavutetuista tavoitteista, laulu, laivamatkat, tiede, ylioppilaslakit, runot, ystävät, tanssiminen, taitavat puheet ja se taianomainen hetki toukokuisessa yössä, kun valon väri vaihtuu sinisestä valkeaksi. Ja juhla vieläpä kestää kolme ihanaa päivää.

Näen promootion myös merkittävänä osana sivistysyliopiston ideologiaa. Sivistysyliopistoon kuuluvat yhteiskunnallinen valppaus, yliopiston kasvatustehtävän vaaliminen sekä laaja-alaisen sivistyksen ihanne. Promootio on tapahtumana eräänlainen sivistysyliopiston sosiaalinen media. Poikkitieteellinen yhteisö kohtaa toisensa, luo uutta, iloitsee, arvostaa koko yliopistoyhteisöä ja vaikuttaa paremman maailman eteen. Promootiossa tutustutaan oman tieteenalan lisäksi uteliaasti myös muihin aloihin ja välitetään eteenpäin vuosisataisia perinteitä juhlatanssien tanssimisesta miekanhiontaan.

Promootio on myös taiteen juhlaa. Juhlaan tilataan runoja Suomen parhailta runoilijoilta. Lähes joka tilaisuudessa on elävää musiikkia, ja yökulkueessa pidetään puheita patsailla. Tiede ja taide inspiroivat toisiaan – se jos mikä myös on elävää sivistysyliopistoa.

Promootiosta tekee ainutlaatuisen juhlan myös sen pitkä historiallinen jänne: filosofisen tiedekunnan promootiota on vietetty katkemattomasti vuodesta 1643 lähtien. Juhlavat latinankieliset julistukset, jotka promoottori lausuu promootioaktissa, on lausuttu tuhansille promovendeille monina vuosisatoina aiemminkin. Liki neljäsataavuotisen historiansa aikana juhla on laajentunut, muuttanut kaupunkia ja saanut eri ajoista ylleen erilaisia kerrostumia. Jokainen promovendien sukupolvi myös lisää juhlaan jotain omaa, pienen palan meidän ajastamme vuosisataiseen akateemiseen ketjuun.

Promootio on intensiivinen ja huikea kokemus. Se on kuin kesäleirin yhteisöllisyys, kuninkaallisten häiden juhlavuus ja väitöstilaisuuden arvokkuus yhdistettynä. Promootio on rakkaudenosoitus sivistykselle, yliopistolle ja Helsingille.

Hanna Hannus
FM, promootion ystävä
Filosofisen tiedekunnan promootion 2014 varagratista

Kuva: Mikko Virta