Mistä on promootio XCVII tehty?

Vaikka promootion kulkua määrittävät useat perinteet ja rituaalit, ajan henki ja tunnelma sekä uudet tuulet ovat aina lyöneet leimansa promootiojuhlaan:
Ensimmäinen naispromovendi, Emma Irene Åström, osallistui promootioon vuonna 1882; muodikkaat tanssiaiset tulivat mukaan promootion viralliseen ohjlemaan 1800-luvulla; 1940-luvun lopulla kandidaatit eivät yrityksistä huolimatta saaneet järjestää promootiota; talvi- ja jatkosodan jälkeinen promootioinnostus lopahti 1970-luvulla ja promovoitavien lukumäärä romahti, osallistumista harkittiin tarkkaan ja esillä oli pelko siitä, että kulkueita saatettaisiin kivittää; 1980-luvulle tultaessa pelko haihtui ja promootion vetovoima lähti uudelleen kasvuun vaurastuneessa maassa; vuonna 2007 jumalanpalveluksen rinnalla päätettiin järjestään tunnustukseton tilaisuus.
Promootiojärjestelyt vaativat toki aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta on niihin osattu suhtautua myös oikeanlaisella tehokkuudella, ja vuoden 1919 promootion järjestelyt saatiinkin hoidettua muutamassa viikossa pula-ajan keskellä. Nopeuteen saattoi vaikuttaa promootiopäivällisten jälkeisenä yönä voimaan astunut kieltolaki, joka myös antoi juhlinnalle oman säväyksensä.
Minkä ympärille vuoden 2017 promootio sitten rakentuu?
Toimikunta haluaa nostaa esiin Filosofisen tiedekunnan ja Helsingin yliopiston tieteenteon moninaisuutta ja korkeaa tasoa sekä osallistuvien promovendien, niin maistereiden kuin tohtoreidenkin, opinnäytetöitä, niiden aiheita ja ansioituneisuutta. Emme me ole turhaan akateemisia arvonmerkkejämme ansainneet! Tulossa on mm. tiedepilvi, josta lisää myöhemmin.
Pääsemme myös juhlimaan promootiota samanaikaisesti toisen hyvin arvokkaan, riemukkaan ja toiveikkaan juhlan kanssa, juhliihan Suomi ensi vuonna 100-vuotista itsenäisyyttään. 100-vuotisjuhlallisuudet tulevat varmasti näkymään ja kuulumaan läpi promootion, ovathan promootion, yliopiston ja valtion tiet olleet aina erottamaton osa toisiaan.
Loppujen lopuksi promootiosta muodostuu kuitenkin osallistujiensa eli promovoitavien, kunniatohtoreiden ja kutsuvieraiden näköinen ja tuntuinen juhla. Toivottavasti meitä on ensi keväänä suuri ja moninainen joukko jättämässä jälkensä promootioperinteen historiaan!
Toimikunta oli rakentamassa promootiohenkeä ja tutustuttamassa seuraavaan sukupolvea promootion maailmaan yliopiston avajaiskarnevaaleilla. Hattu, miekka ja seppele osoittautuivat toimiviksi houkutteluvälineiksi, ja nuoremmat opiskelijat osoittavatkin kunnioitettavaa kiinnostusta promootiota kohtaan.
Lähteenä on käytetty Helsingin yliopiston Filosofisen tiedekunnan promootion 2010 promootiokirjaa Promootio akateemisena juhlana.