Hatuista ja seppeleistä

Promootioaktissa promovoidut saavat oikeuden käyttää akateemisen arvonsa merkkejä: tohtorinhattua ja
-miekkaa, maisterinseppelettä ja -sormusta. Onko hattu vain taikatemppuja varten ja laakeriseppele maustamistarkoituksiin vai mistä niissä oikein on kyse, mistä niiden juuret juontavat? Vaikka jokainen meistä liittää arvonmerkkeihin omat merkityksensä ja muistonsa, liittyy niihin myös yleistä symboliikkaa.
Tohtorinhatun ja maisterinseppeleen käyttö Suomessa juontaa Turun akatemian alkuvuosista asti käytetystä päähineestä. Aktissa promovoitavat saivat purppuraisen päähineen, jota koristi myös laakeriseppele. Purppurahatusta muodostunut tohtorinhattu symboloi edelleen tieteentekijän valtaa ja riippumattomuutta.
Laakeriseppele symboloi oppineisuutta sekä roomalaiseen tapaan voittoa, ovathan maisteripromovendit taistelleet opintojensa aikana tietämättömyyttä ja taitamattomuutta vastaan. Kreikkalaisessa mytologiassa laakeripuu oli Apollon puu ja seppele vertauskuva tieteellisille, kirjallisille ja urheilullisille ansioille. Seppelöinti on säilynyt osana promootiota ainoastaan Ruotsissa ja Suomessa.
Myös maisterinsormuksella on pitkät perinteet promootiojuhlallisuuksissa.
Alunperin viimeisenä promovoitaville ojennettu sormus kertoo kantajansa sitoutumisesta oppineisuuteen. Helsingissä ensimmäiset tohtorit vihittiin maistereiden rinnalla vuoden 1840 promootiossa, jolloin juhlittiin myös yliopiston 200-vuotista historiaa, ja tohtorinmiekka oli ensi kertaa käytössä tuolloin. Totuutta ja valtaa symboloiva miekka on Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema ja ainoa Suomessa käytössä oleva siviilimiekka.
Promootion arvonmerkit symboloivat myös promovoitavan sitoutumista universaaliin oppineisuuteen ja tieteeseen, sillä ne ovat olleet käytössä eurooppalaisissa yliopistoissa jo ennen Turun akatemian ensimmäistä promootiota. Turussa promootiojuhlaan otettiin mallia Uppsalasta, missä esikuvana taas toimi 1100-luvulla perustettu Pariisin yliopisto ja sen juhlallisuudet.
Muistathan tilata hattusi ja miekkasi ajoissa! Tulevana keväänä on kolme promootiota, ja hattumaakareilla kädet täynnä töitä. Toimikunnan tohtorit tiesivät kertoa, että marraskuussa tilattu hattu valmistuisi helmikuussa.
Jottei miekka vilahda promootiossa väärässä kohtaa tai seppele rapistu kesken kaiken, tutustu arvonmerkkien käyttöön tarkemmin.
Kuvat @ Mikko Virta